NÄR JAG FUNDERAR

Detta är bara jag som privatperson som funderar, jag har inga adekvata utbildningar eller annan kunskap förutom det jag läser mig till eller personer jag pratar med.

På våren släpper han- och honmusslor ut mjölke respektive ägg i vattnet när temperaturen är ca 8-12 grader. De befruktade äggen utvecklas till små larver som är frisimmande i tre till fyra veckor. Dom kan färdas långa sträckor under dessa veckor. Larverna förekommer oftast i ett oerhört överflöd och blir till mat för många när dom flyter omkring.

Vita fläckar

14.08.2020

När man började dyka fick man lära sig att de vita fält man såg på botten var förknippat med: död, giftigt, farligt, dåligt. Såklart gör detta en nyfiken att försöka läsa sig till vad som egentligen händer när man inte haft möjlighet att läsa till marinbiolog. Det vita är en Svavelbakterie som heter Beggiatoa. Den utnyttjar svavelväte som...

Tragiska olyckor händer alt för ofta både på land och i vattnet. När dom händer är det många som blir drabbade och spåren sitter kvar hela livet i våra själar. Men när någon generationsväxling sker blir olyckan ett historiskt ögonblick som i vissa fall glöms bort och i andra skrivna i våra historieböcker.

Bajsvatten

26.05.2020

Avloppsvatten i havet. Ja bara tanken är förskräcklig för oss att tänka på. Maj 2020 blev vi påmind om detta när danska kommuner sökte tillstånd att släppa ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten som vi i media kallade Bajsvatten.

Efter en lång vinter som inte varit någon vinter utan en superlång höst. Börjar solen värma upp oss och vi springer alla ut i omgivningen och följer solen som en solros.

S/S Robert var en tvåmastad ångare byggd i järn av William Gray & Co i West Hartlepool 1882, England, 1732 bruttoton, 80,3 m lång och 10,9 m bred samt 6,5 m djupgående. Motor var en 2 cylindrig ångmaskin på 600 hk byggd av T. Richardson & Son, Hartlepool. Förutom motorkraft kunde man utnyttja segel, därav masterna, men oklart hur...

När man besöker en av våra lokala restauranger eller affärer i Helsingborgsområdet och är sugen på fisk!

Stenrev

30.01.2020

Stenrev alltid en aktuell fråga. Men tyvärr sällan en aktiv handling.

Blått kol

20.12.2019

Ett begrepp som fångade min uppmärksamhet för en tid sedan. Efter ett tiotals timmars läsande om detta fenomen, har nu gjort att jag måste skriva ner mina tankar.