Plankton

08.06.2021

Havsmedvetenhet "det svåra enkelt" del: plankton

Plankton är något smått det är oftast bara det vi vet. Men man kan börja dela upp plankton i växter och djur och idag pratar vi om växter. Men grunden till plankton är att de är frilevande och inte kan simma själv mot strömmande vatten.

Förutom plankton finns där bakterier och vi kan även hitta namnet alger. Men jag samlar all dessa till plankton för enkelhetens skull.

Plankton använder fotosyntesen och koldioxid för att få fram kolet de behöver för att växa. Solljuset är ju en motor till denna process, därför ser vi så mycket just nu på våren. Deras restprodukt är syre som dom ger tillbaka till oss som bonus.

Dessa plankton är oftast så små så vi kan inte se dom med blotta ögat. Men vi kan se det gröna skimmer i vattnet får när det är fullt med plankton. Detta är ju grunden till livet i havet. Våra goda minnesbilder med turkost vatten som är kristallklart är inte så fullt med liv som vårt gröna vatten vi har här hemma.

Plankton drivs av sol, värme och näring. Näringen kan bli ett problem om det kommer för mycket det vi kallar övergödning. Det kan vara från gödning från åkrar, gödningen till gräsmattan hemma eller ofrivilligt utsläpp av avloppsvatten så kallad bräddning. Eller allmänt bara från naturen på land i kombination med regn kan ge mycket näring havet..

Men för mycket av något gör att de små planktonen växer i rasande fart avsett om det är sol, värme eller näring. Djurplankton och filtrerande djur såsom blåmusslor, ostron, sjöpungar eller havstulpaner smaskar gärna i sig dessa plankton.

Vissa alger får för sig att bli lite giftiga när dom växer till sig.

"algblommning med gift alger står det då i tidningarna"

Ja inte så giftiga så att du får cancer om du stoppar ner foten. Men skulle du ofrivilligt dricka detta vatten kan du bli lite dålig i magen. När dessa "giftiga" alger är många så äter ju blåmusslorna och ostronen detta, då brukar myndigheterna gå ut och rekommendera att vi inte skall plocka upp dessa och äta just då. Men veckan efter kan det vara bra igen.

Ett problem är om där inte är tillräckligt många som äter dessa plankton. Då faller dom ner på botten och dör. Detta kan även detta skapa problem när dom lägger sig som ett täcke över allt som finns på botten. För nu börjar ju förmultningen av dessa döda plankton att ske och då behövs syre. Vid bristen på syre kan bottenmiljön bli giftig.

Vissa perioder blandar vi ihop pollen och algblomning. Även pollen från landbaserade växter kan lägga sig på yta och skapa en känsla av algblomning. Vid denna tiden på året är det vanligt att det är en blandning i våra kustnära vatten.