Tång

15.06.2021

Havsmedvetenhet "det svåra enkelt" del: tång

Ja tång kan kännas obehagligt och vara fruktansvärt vackert i sitt rätta element. Normalt ser vi tång som något illaluktande grönt slem vid strandkanten eller något mörkt obehagligt på botten. Men jag skall försöka reda ut dessa begrepp.

Det första begreppet är Makroalg. Det heter makro för alla arterna har förhållande vis stora blad. Dessa är sedan indelade i Rödalger, brunalger och grönalger. Färgerna beror oftast på vilken mängd sol dom får, och de varierar ju beroende på djupet. Så rödalgerna brukar trivas i en egen miljö och djup. Brunalgerna växer på andra djup osv.

Det vi ofta kallar tång men som inte är tång, är ålgräs. För det är faktiskt ett gräs, kärlväxt. Det är nästan det enda under ytan som växer i sediment ( lös sandbotten eller lerbotten ). Övriga växter såsom makroalgerna växer ju på något. På något menar jag på en sten eller likande. Deras rötter suger inte näring utan fungerar som ankare. Sedan suger de näring direkt från havet. På så sätt hjälper till att minska övergödning.

Sedan har vi fintrådiga alger. Dessa kommer med många namn, som kläggtång osv. är frilevande i vattnet och sitter inte fast. Kan vara vackra när dom flyter fritt runt i vattnet som små moln. Men sjunker ofta till botten och lägger sig som ett täcke över andra arter. Risken för död och syrebrist blir stor när detta sker i stora mängder. Man kan kalla dessa ett mellanting mellan tång och alger. Denna tång jublar när det blir övergödning och mycket solljus. Samt den ligger gärna vid vattenkanten och retar badsugna som inte vågar gå i detta slemmiga.

Katthårsalger, jag vet inte vad dessa heter men dom kommer på sommaren under någon vecka och är långa som katthår. Finns överallt och är irriterande då man skall fotografera under vattnet om man nu gillar sådant. Många yrkesfiskare brukar ta några veckor fiskestopp denna tid. För dom blir nästan som klister på fiskegarnen.