Historiens vingslag

22.06.2020

Historiens vingslag

Tragiska olyckor händer alt för ofta både på land och i vattnet. När dom händer är det många som blir drabbade och spåren sitter kvar hela livet i våra själar. Men när någon generationsväxling sker blir olyckan ett historiskt ögonblick som i vissa fall glöms bort och i andra skrivna i våra historieböcker.

Olyckorna på land blir ofta påtagliga och bilderna vi får se blir skrämmande för oss alla. Olyckorna i vattnet blir mytomspunna och sällan finns bilder att tillgå för resterna har hamnat under vatten, ibland vet man knappt om att det har inträffat.

Vid många olyckor på land blir platsen städad och återställd och livet blir ganska fort det normala igen och vi glömmer händelsen i våra dagliga tankar.

Helikopterolyckan i Gantofta

Nämner man denna olycka ser ofta folk ut som fågelholkar. Detta var en tragisk händelse och 3 person avled och detta skedda 1980. Självklart finns där anhöriga kvar som kommer ihåg denna hemska dag men allmänheten kommer inte riktigt ihåg händelse än mindre var den skedde.

Johannes L på Råå

Nämner man denna olycka kan nästan varje person jag känner informera mig om var den ägde rum. För denna olycksplats är inte bortstädad den ligger kvar under ytan. Varje vecka besöker någon denna plats och tittar på lämningarna. Detta skedda 1979 och inga personer dog.

Vilken enorm skillnad mellan olycka på land eller olycka på vatten.

Olyckor på vattnet skapar ofta denna möjlighet för det är lite för komplicerat att städa bort detta, och det stör ju ingen för det finns under ytan. Denna tanke med det som inte syns finns inte tar vi i en annan tråd.

Idag kan vi hitta spår av hemska olyckor som är flera hundra år gamla under ytan. Detta är ju ganska unikt om man tänker efter. Detta ger oss en inblick i historien som är helt ovärderlig och det kan berätta så mycket för oss om tiden vi har haft. Vissa händelser är så gamla att ingen riktigt vet var dom skedde och de skapar ju en enormt spännande jakt när man vill börja leta. Jag lovar att där finns massor av spännande historier som inte funnits ännu.

Bevara historien

Även då detta är ofta tragiska olyckor är det historiska värden vi inte kan hitta på andra ställen. Borde ju vara en självklarhet att dessa skall bevaras så mycket det går till eftervärden. Platserna borde vara tydliga så alla som vill får se dessa. Jag har många vänner som med glädje vill se dessa historiska platser och lägger ner enorm tid med att finna fakta och förstå vad som hänt för väldigt många år sedan. Idag kan vi med hjälp av fina kameror för ganska små pengar ta med oss minnen från dessa platser och dela med andra. Vilka möjligheter vi har med att skydda dessa platser och vilken ny turistindustri med guidningar och turer detta skulle kunna ge. Öresund i alla ära med sina 200 kända vrak. Men Östersjön där har vi en riktig historisk plats som är så viktig, att förstod alla hur viktig detta innanhav är skulle det vara förbjudet att köra båt här....! Jag känner dykare från alla konstiga platser på jorden vars högsta dröm är att dyka på några av vraken i Östersjön.

Plundrare.

Ja detta finns ju fortfarande kvar, men inte i de utsträckningen vi hade för 30-40 år sedan då var "vitsen" att man skull ta med sig så mycket man bara kunde. Tyvärr måste jag säga för det skulle vara kul att få se dessa platser helt orörda, och fantisera om hur det var att leva/jobba på detta skepp eller flygplan. Nu har Råå musem för fiske och sjöfart jobbat hårt med att försöka söka upp dessa plundrade artefakter från ladorna runt om i Skåne. Några har hittats och mycket har slängts tyvärr. För intresset fanns inte riktigt kvar efter något år tydligen. Många saker har varit upp på land så länge att ingen vet var dom kommer ifrån, eller vilken historia dessa skulle kunna berätta. Attans att dom inte lät dom ligga kvar istället tänker jag i min enfald. 

Råå museum för fiske och sjöfart. 

Dessa upphittade artefakter ställs nu ut i en utställning som kommer pågå under hela 2020 och 2021. Tillsammans med dess historia och ursprung och ibland med skrönor. Bilder och filmer visas från några av Öresundsvraken. Och fortfarande hittas det nya saker som fyller på utställningen varje månad från dykare som blivit lite äldre och gärna delar med sig. Vi skall inte vara arga på dessa dykare för dom gjorde så som man gjorde på denna tiden. Det är vi som dyker idag som skall lära oss hur man beter sig på en historisk plats. Rör inget, ta bilder, lämna bubblor.

Ps: jag skulle gärna vilja skriva lite om vrakskydd. Men min kunskap är för låg för detta. Någon får gärna hjälpa mig och informera hur det ligger till.

Vrakplatser i Öresund