Tre drivkrafter

01.06.2021

Havsmedvetenhet "det svåra enkelt" del: tre drivkrafter


Fiskar och djur har tre drivkrafter. Mat, sex och skydd. Då tänker jag inte på den typen skydd vi har i åtanke i kombination med sex. Skydd för djur är ofta undvika att bli uppäten. Vilken skämmande tanke att kunna bli uppäten. Det måsta vara lika otäckt som att få ett brev från skattemyndigheten...!

Jag vet redan att jag nu använder fel begrepp, fiskarna har inte sex utan dom parar sig eller fortplantning eller något annat tråkigt ord. Nej mycket mer kul att prata om sex. Och jag får ju skriva vad jag vill.

Tillbaka till mitt påstående. Mat, sex och skydd. Ja detta är grunden till att djur förflyttar sig, kommer på besök osv. Vissa passar på att tänka på mat när andra tänker på sex. När vissa samlas för detta sex ändamål passar andra på att äta upp deras resultat. Ganska banalt egentligen, men så fungerar livet i havet.

De som överlever denna rovdrift söker då sedan skydd och mat. Ni har kanske hört begreppet havets barnkammare. Återkommer till detta längre ner.

Vår berömda tonfisk som besöker Öresund, kommer ju årligen hit för att mumsa in sig mat. Framför allt Makrill. Men varför kommer makrillen hit, vet faktiskt inte men jag tror att den även kommer för att äta.

Horngäddan kommer hit varje vår för den vill ha sex. Det gör ju faktiskt även sillen. Den gillar att ha sex nere vid tyska kusten.

Torsken förflyttar sig in på grunt för att äta de djur som tar sig dit. Favoriten är strandkrabban som övervintrar på djupet för där är jämnare varmare temperatur. Men på sommaren vill krabban in på det grunda för att äta och ha sex såklart. Och då kommer Torsken efter för att äta dom små goda varelserna.

Var tror ni då vi människor vill fiska denna torsk....? På det grunda såklart. Även vi följer dessa förflyttningar fiskarna gör för ökat resultat i vår fångst. Under februari och Mars vill torsken ha sex. Då samlas dom på dessa ställen som passar för detta. Oftast är detta på lite djupare vatten för deras romkorn gillar lite saltare vatten än vad som finns vid ytan. Och under denna tid vill vi gärna fiska där.

På senare år har vi börjat begränsa dessa fisket med stramare fångstkvoter under sex tiden för torsken. Frågan här är det etiskt ok att fånga djur när dom samlas för att ha sex. Kanske är läge att freda denna tid och plats för alla arter inte bara Lax och Havsöring, bara en tanke liksom......

Vilken plats i havet är det då djuren söker skydd, eller vill ha sex eller kanske äta. Ganska ofta är dessa områden samma. För där man söker skydd eller har sex är ju där andra kommer för att äta. Det är ju såklart dessa platser vi behöver vara mest benägna att skydda om vi vill ha fiskar i havet i flera år framöver.

Svaret är grunda bottnar och framför allt de platser ålgräset växer. och vi kallar dessa för havets barnkammare. Vi behöver inte bara vara rädda om dessa vi har vi behöver skapa fler och större ålgräs ängar.

Nu har vi i Öresund sett en tydlig ökning av ålgräs på våra grunda bottnar under 20 års tid, men långt ifrån så stora områden som för +hundra år sedan. Framtidsutsikterna är inte helt lovande då flera på plaster är viljan att förändra dessa områden till torra land för vi människor expanderar dit vi har möjlighet.

Konstigt att dessa områden inte är skyddade för all framtid när dom är så viktiga för fiskarnas tre drivkrafter. Vi har skyddat åkermarker från att bli bostadsområden så varför inte göra samma med våra grunda områden i havet.