Hoppkräftor

10.06.2021

Havsmedvetenhet "det svåra enkelt" del: hoppkräftor

Många tänker direkt på en kräftskiva med hoppande kräftor hemma i trädgården. Nu tänker jag på djurplankton. En stor del av dessa "djurplankton" är något som heter hoppkräftor, man tror att det är 90% av alla djurplankton. Hoppkräftorna är som störst 2mm långa oftast mindre. Men dom är riktigt jäkla många..! och vad jag läst över 13000 olika modeller ( arter). Om du ta alla hoppkräftor i haven så skulle dom väga mer än alla fiskar, sälar, delfiner, valar och sköldpaddor ja allt som du tänker är liv i havet.

Man kan säga att hoppkräftan är länken mellan växtriket och djurlivet i havet för att göra det enkelt. Hoppkräftan äter gärna plankton och är en av dom som mumsar i sig dessa.

Där finns ju fiskar i havet som är veganer men dom flesta gillar att äta animaliskt. Och det börjar med dessa hoppkräftor. Och sedan fortsätter kedjan med olika rovfiskar. Sill t-ex älskar hoppkräftor. Så alla omega fetter och vitaminer vi gillar hos fisken kommer från början från algerna genom hoppkräftan.

Tittar man på en hoppkräfta i mikroskop så ser dom inte ut som kräftor vi äter. Det är nästan lika mycket chock som att se en bild på kvalster för första gången och man tänker, dom finns i min säng.