TONFISK I ÖRESUND


NORDISK FAMILJEBOKS SPORTLEXIKON

Sjunde bandet "Supplement" utkom 1949. Där kan man läsa om Arvid Carlander. Enligt boken var Arvid den första Svensk att fiska tonfisk i Öresund med sportutrustning. Detta skedde 1944 och fram tills 1949 har Arvid plockat upp 30 st Tonfiskar med medelvikt på 200 kg där den största vägda 240 kg.  Bild från boken ser du nedan. Även en film under detta med Arvid när han drar upp en stor tonfisk. Den stora rädslan var att komma över på Danskt vatten och komma i klabberi med Danska myndigheter under dessa krigsår.


Sensommaren 2016 var första gången i modern tid vi skådade Tonfisk i Öresund. Redan 2014 gick ryktena om att den kunde vara tillbaka men inga bekräftade uppgifter fanns. Nedan en film och artikel när den fångades på film första gången 2017.

2019-09-08 lyckades även jag se en Tonfisk hoppa i Öresund. Denna gång var det utanför Hakens fyr på Ven och även Landskrona´s turbåtar rapporterade om att Tonfisk skådats från deras fisketur den 9/9. Under slutet på September 2019 skådas Tonfisk nästan varje dag norr om Helsingborg.

2020 är året då jag hör många vänner se tonfiskar i Öresund. Rapporterna som kommer visar det sig att det är mellan Helsingborg och Kullaberg det syns flest. Nu börjar begreppet har du sett några Koplask idag sätta sig. För det är på detta sätt man lättast kan förklarar denna upplevelse. Det hörs som man släpper en ko från 2 meter ner i vattnet när dom landar. Många som sett tonfisk börjar det med att man hör detta ljud en stilla dag och tänker vad var det. Då tittar man upp och förhoppningsvis kommer det fler hopp att kunna skåda med ögat. 2020-09-20 sågs det av dykare Tonfisk vid Kullaberg. Men det var ingen som såg dessa under vattnet. Det skulle jag betala mycket för att få se.

2021-05-27 får jag ett SMS från min gode vän Jens P Jeppson på Öresundsakvariet att nu på eftermiddagen hoppar där en Tonfisk utanför Hornbäck. Jag förstår om inte alla tycker detta är en världsnyhet, men jag blir helt galen av glädje. Aldrig så tidigt har tonfisken visats sig i Öresund. Den brukar normalt bara dyka upp på hösten runt September de tidigare åren ( modern tid ). Jag har i tidigare texter försökt visa för er att under de senaste året har Makrillen övervintrat i Öresund och även börjar visa sig på våren. Man skulle kunna säga att Makrillen börjar bli en stationär fisk året runt i Öresund som inte hände på 90 talet i alla fall . Vad gillar tonfiskar, jo Makrill såklart förutom Sill och Havsöring som den gärna äter.

2022 kommer första rapporten att det syns Tonfiskar utanför Halmstad av fågelskådare i början på Augusti . Sen från Onsdagen den 10 augusti börjar filmerna hagla in utanför Viken. Framför allt vackra filmer av Frederick Berg i Tuna Club Seden forum på FB och Claes Thomasson på FB. 

Detta år börjar man se att fler tonfiskar än väntat avlider kort efter märkning. Hoppas kunskapen man får uppväger detta. Jag fick se bilder från en kompis av ett kadaver av en märkt Tonfisk. Märkningen tog han till vara på så jag kunde kontakta DTU och SLU för att lämna tillbaka denna. Men detta år blev ytterligare ett rekord år och hoppade tonfisken syntes på filmer från telefoner i massor. Så pass mycket att jag knappt kan välja filmer att länka till. Uttalande om hundratal tonfiskar kunde man läsa om i sociala medier. Jag själv fick se vid några tillfällen men inte så nära som jag skulle vilja se dessa.

Här kan vi se ett klipp när tonfisken jagar i Öresund. Publicerad av Öresundsakvariet den 16 september 2018.

Här filmar sportfiskaren Fredrik Berg några Tonfiskar 2019-09-26. Ni ser Kronborg/Helsingör i bakgrunden.

Några ny-publicerade klipp från en jagande tonfisk under 2017. Tittar man väldigt noga på filmen 0,45 sekunder in ser man att den jagar en Havsöring av större storlek.

Se när Sportdykarklubben HSDK Delfinen får ett möte med en tonfisk vid Kullaberg under 2020.

Men bästa bilden är väl ändå denna. Dykkompisen Patrik Berntsson sitter ute på havet i sin båt utanför Domsten och leker med sin kamera och slänger plötsligt upp den och får denna bild. 2020 vinnare bilden.

Bild från artikeln i Helsingörsdagblad 2018-07-23. När Färjan mellan Helsingborg och ven skådade detta stim med Tonfisk.

Artikeln när Peter Hartford skådade det första plasken efter hoppande Tonfisk.

Bilden nedan visar hur det kunde se ut för 50 år sedan i Öresund.