TONFISK I ÖRESUND

Sensommaren 2016 var första gången i modern tid vi skådade Tonfisk i Öresund. Redan 2014 gick ryktena om att den kunde vara tillbaka men inga bekräftade uppgifter fanns. Nedan en film och artikel när den fångades på film första gången 2017. 

2019-09-08 lyckades även jag se en Tonfisk hoppa i Öresund. Denna gång var det utanför Hakens fyr på Ven och även Landskrona´s turbåtar rapporterade om att Tonfisk skådats från deras fisketur den 9/9. Under slutet på September 2019 skådas Tonfisk nästan varje dag norr om Helsingborg.

2020 är året då jag hör många vänner se tonfiskar i Öresund. Rapporterna som kommer visar det sig att det är mellan Helsingborg och Kullaberg det syns flest. Nu börjar begreppet har du sett några Koplask idag sätta sig. För det är på detta sätt man lättast kan förklarar denna upplevelse. Det hörs som man släpper en ko från 2 meter ner i vattnet när dom landar. Många som sett tonfisk börjar det med att man hör detta ljud en stilla dag och tänker vad var det. Då tittar man upp och förhoppningsvis kommer det fler hopp att kunna skåda med ögat. 2020-09-20 sågs det av dykare Tonfisk vid Kullaberg. Men det var ingen som såg dessa under vattnet. Det skulle jag betala mycket för att få se.

2021-05-27 får jag ett SMS från min gode vän Jens P Jeppson på Öresundsakvariet att nu på eftermiddagen hoppar där en Tonfisk utanför Hornbäck. Jag förstår om inte alla tycker detta är en världsnyhet, men jag blir helt galen av glädje. Aldrig så tidigt har tonfisken visats sig i Öresund. Den brukar normalt bara dyka upp på hösten runt September de tidigare åren ( modern tid ). Jag har i tidigare texter försökt visa för er att under de senaste året har Makrillen övervintrat i Öresund och även börjar visa sig på våren. Man skulle kunna säga att Makrillen börjar bli en stationär fisk året runt i Öresund som inte hände på 90 talet i alla fall . Vad gillar tonfiskar, jo Makrill såklart förutom Sill och Havsöring som den gärna äter.

2022 kommer första rapporten att det syns Tonfiskar utanför Halmstad av fågelskådare i början på Augusti . Sen från Onsdagen den 10 augusti börjar filmerna hagla in utanför Viken. Framför allt vackra filmer av Frederick Berg i Tuna Club Seden forum på FB och Claes Thomasson på FB.

Här kan vi se ett klipp när tonfisken jagar i Öresund. Publicerad av Öresundsakvariet den 16 september 2018.

Här filmar sportfiskaren Fredrik Berg några Tonfiskar 2019-09-26. Ni ser Kronborg/Helsingör i bakgrunden.

Några ny-publicerade klipp från en jagande tonfisk under 2017. Tittar man väldigt noga på filmen 0,45 sekunder in ser man att den jagar en Havsöring av större storlek.

Se när Sportdykarklubben HSDK Delfinen får ett möte med en tonfisk vid Kullaberg under 2020.

Men bästa bilden är väl ändå denna. Dykkompisen Patrik Berntsson sitter ute på havet i sin båt utanför Domsten och leker med sin kamera och slänger plötsligt upp den och får denna bild. 2020 vinnare bilden.

Bild från artikeln i Helsingörsdagblad 2018-07-23. När Färjan mellan Helsingborg och ven skådade detta stim med Tonfisk.

Artikeln när Peter Hartford skådade det första plasken efter hoppande Tonfisk.

Bilden nedan visar hur det kunde se ut för 50 år sedan i Öresund.

Märkning av Tonfisk 2017-06-13

För första gången ska nu blåfenad tonfisk i vattnen runt Sverige och Danmark märkas. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet ska fånga och märka omkring 20 tonfiskar med elektroniska sändare, för att bland annat få kunskap om varför tonfisken återvänt till nordöstra Atlanten - och till den svenska kusten.

Under sensommaren och hösten 2016 observerades stora stim av blåfenad tonfisk vid flera tillfällen i nordöstra Atlanten: i Skagerak, Kattegatt och längs Bohuskusten.

- Den blåfenade tonfisken har inte synts till här på flera årtionden, men förra året fick vi plötsligt in rapporter om stora stim på hundratals vuxna individer som jagade makrill och sill. Nu när medelhavsbeståndet är på tillväxt kommer de tillbaka till tidigare utbredningsområden, men om de individer som siktats i Sverige verkligen kommer därifrån vet vi inte, säger Andreas Sundelöf, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

I ett projekt finansierat av ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) ska cirka 20 stycken, 100-300 kilo tunga, blåfenade tonfiskar fångas i vattnen runt Sverige och Danmark under sensommaren och hösten, och märkas med elektroniska sändare. Informationen från sändarna kommer att komplettera den information om blåfenad tonfisk som redan idag finns i den så kallade GBYP-databasen (Grand Bluefin Tuna Year Programme), som är ett resultat av ett forskningsprogram om tonfisk som omfattar hela Atlanten. Där saknas dock idag data från de nordliga områdena.

- Data från märkningen kommer att ge oss en bättre förståelse för den blåfenade tonfiskens migrationsmönster och beteende, och därmed också ge stöd för en god förvaltning. För att tonfisken på allvar ska komma tillbaka till Nordsjön krävs till exempel en långsiktigt hållbar förvaltning av bestånden av sill och makrill, som är tonfiskens huvudföda, säger Max Cardinale, forskare vid SLU Aqua.

Märkningen gör det också möjligt att samla in genetisk information, och kan därmed ge värdefull data om populationsstrukturer.

Tack var det nuvarande låga fisketrycket på tonfisk räknar forskarna med att få in bra spårningsdata. Under 1930-1950 bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk både i Sverige och Danmark. Flera hundra ton tonfisk landades varje år, med en topp på 2000 ton i Sverige år 1942. Sportfiske efter tonfisk förekom i Kattegatt och Öresund ända fram tills på 60-talet, men därefter blev fångster av tonfisk allt ovanligare. Idag är inget svenskt riktat fiske efter blåfenad tonfisk tillåtet.

Projektet genomför i samarbete med DTU-AQUA and WWF i Nederländerna. Märkningen i svenska vatten görs i samarbete med Sportfiskarna, som kommer att fånga tonfiskarna med spö.


Sändare från tonfisk hittad i Biscaya 2017-12-05

Nu har en av sändarna från märkningsinsatsen dykt upp i Biscayabukten.

Utrustningen som fästes på tonfiskarna var konstruerad att släppa efter ungefär tre månader och nu har en av sändarna dykt upp i Biscayabukten mellan Frankrike och Spanien då den sannolikt släppt för tidigt.

Under 2019 och 2020 fortsätter märkningar av Tonfisk mellan Sverige och Danmark. Under fisket som skedde 2020 fångade närmare 100 st tonfiskar. Några av Teamen har nu varit med några år så rutinen börjar sitta. Filmaren Martin Falklind följer med under detta års fiske och det kommer bli en dokumentär som planeras att sändas hösten 2021.

När man sedan under 2019-01-15 läser artiklar om nya rekordsummor för den blåfenade Tonfisken blir man nervös för dess framtid. 3,1 miljoner dollar för ett exemplar som väger 278 kg. läs artikeln nedan.

2021 säsongen av märkning av Tonfisken verkar gå lysande. Antalet som besökt Öresund verkar slå ännu ett rekord. Vid ett av Öresundsakvariets dagliga Tonfisk turer såg upp emot 150 hoppande tonfiskar. Fler och fler jag träffar har nu fått uppleva denna upplevelse. Många båtturer ut på sundet har varit för att skåda just dessa. Inte bara antalet slog årets rekord även tidpunkten, man såg tonfisk redan under våren. 

Vid en tonfiskmärkning i Norge i år såg man en av följeslagarna till tonfisken. Läderhuvad havsköldpadda. Det dröjer kanske inte länge så har vi även denna på besök i Öresund.