SERVICE OCH UNDERHÅLL

Regulatorer och dykdatorer

En dyk utrustning behöver underhållas för att vara lämplig/säker att användas för dykning. Kontakta ditt lokala dykcenter för underhåll av din utrustning är min rekommendation. Där finns givet kompetenta personer därute som underhåller sin egna dykutrustning och gör det med bravur. Det är ju som med bilar några av oss kan underhålla dessa fordon själv men dom flesta av oss borde låta ett proffsen sköta detta. När man tänker att inte komma hem från jobbet för att bilen inte startade jämfört med att inte komma upp från dyket är ju en viss skillnad. En dykutrustning är ju faktiskt livsuppehållande utrustning. Vissa varumärken rekommenderar service varje år vissa vartannat år eller några rekommenderar service efter ett antal dyk, "typ 100" dyk kan vara en normal rekommendation eller vilken av dessa två nivåer som kommer först. Några dykcenter kan underhålla många märken av dykutrustning och andra några enstaka. Fråga gärna vilka märken som ditt lokala center är auktoriserade på. Hitta dykcenter titta här.

Val av varumärke att dyka med brukar bli ett enkelt val efter man kontrollerat vilka prylar ditt dykcenter kan underhålla, om det är samma varumärke som ditt lokala dykcenter underhåller då blir allt så mycket enklare i framtiden.

Dräkter

Ja den stora tjuven av att missa ett dyk är ju läckage på Torrdräkten. Enkel regel är att alla torrdräkter läcker frågan är bara när. De flesta dykcenter kan laga en torrdräkt, men bara vissa är auktoriserade på just det varumärket du har valt såklart. Det innebär inte att dom inte kan laga just din dräkt men kolla för säkerhetskull. Några varumärken har så kallad garantiservice som är tryggt när man inte är händig eller bor granne med dräktverkstad. Då kan man få dräkten underhållen under garantitiden. Något varumärke har valt att ha fler förslitningsdelar enkelt utbytbara av användaren  själv, detta gör det enklare för många dykare. Det enda vägen att få veta är att fråga sitt lokala dykcenter. Även våtdräkter kan behöva kärlek ibland och även det går att lösa oftast. Har man otur måste dräkten skickas till tillverkaren för reparation men det bukar gå på några veckor så det är inte så farligt.

Provtryckning


Dykflaskan skall provtryckas vart 5 år eller återkommande kontroll som det heter på fackspråk. Den vanliga frågan är var provtrycker man sin flaska. Nästan alla dykcenter och dykföreningar ombesörjer provtryckning.  Taremot flaskan och skickar på provtryckning till närmsta plats. Det är tyvärr inte så många i vår närhet som sysslar med provtryckning, Bachmans i Malmö, Force i Köpenhamn och Halmstad Brandservice är dom tre närmsta platserna runt Öresund för provtryckning. Men även Göteborg, Stockholm, Esbjerg, Falun, Trollhättan har platser som genomför återkommande kontroll på dykflaskorna. Prisbilden är likvärdig runt 500-600,- / flaska och räkna med ytterligare några hundralappar om du lämnar den lokalt till den som skall ombesörja frakten och pappersarbetet. Även storleken på flaskorna kan få prisbilden att variera. Vissa platser tar emot kompletta dubbelpaket och vissa vill ha dom separerade utan kranar. Det är även lämpligt att ge flaskans kran en service vid provtryckningstillfället som dom flesta dykcenter erbjuder om du frågar. Eller en Syrgastvätt så du kan fylla med syre till din Nitrox blandning om du dyker med denna gasblandning.

Ett tips försök stödja ditt lokala dykcenter även om det skull kosta någon hundralapp extra. det blir så mycket trevligare att dyka om dessa små aktörer kan få fortsatta att finnas kvar i vårt närområde.