RUBINE

eller Rubina


Vraket är bara 12 meter långt så hon kan vara svår att hitta på ekolodet, då det också är väldigt ojämn botten här. Vraket ligger på ca 16 meter och toppen sticker upp ca 3 meter.  Vrakets högsta punkt ligger på 13,5 meter, men det finns en sandbank (ca 20 meter syd från vraket) som ligger ca 14 meter under ytan och med 20 meter djup runt omkring som kan misstagas för vraket.
Vraket är en jakt, ett mindre segelfartyg med en mast. Rubina var från Marstrand. 

Det lilla fartyget transporterades av kapten Rutgertson och reste från Lysekil i Sverige till Köpenhamn, med en last på 3650 kullerstenar.

Lite väster om Vens norra fyr seglades Rubina den 15 juni 1903 av den finska 3-mastiga skonaren Suomi från Wiiborg. Kollisionen var mycket hård och Rubina sjönk på bara 3 minuter, det mycket större fartyget Suomi hade lidit så mycket skador vid kraschen att det måste repareras i Helsingør innan det kunde fortsätta sin resa. Rubinas 3-mansbesättning räddade mirakulöst sig i sin egen jolle, det beror antagligen främst på lyckan att olyckan inträffade på sommaren och att det var dagsljus.

Rubina är ett av de minsta vraken i Øresund, förutom kullerstenarna som är stora grovt hackade röda granitstenar som fortfarande är staplade finns det inte mycket kvar. Det finns en del av skenorna och fartygets sidor på båda sidor, men i båda ändarna är det mer trasigt och man måste titta noga för att skilja bakre änden från bågen. Djupet gör dock vraket attraktivt för nybörjare eller dykare som inte vill dyka lika djupt, bara 16 meter till botten och kullerstenarna sticker upp några meter.

https://vrag.dk/vrag/rubina.htm 

https://www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=1914