MÖEN

Dansk kanonbåt, byggd av järn vid krigsgården 1875. Fartyget var 36,39 meter långt och 9,39 meter bredt och beväpningen bestod - förutom den stora 10 "kanonen, av 2 mindre kanoner. Danmark hade flera av dessa kanonbåtar som tillsammans med forten - från Charlottenlund Fort i norr, till Dragør Fort i söder - bildade Köpenhamns kustförsvar vid den tiden.

Den 30 september 1901 hade Møen valts ut för att testa eld en ny typ av granat och därför förankrad i Ljudet, ett gott avstånd norr om Saltholm. Uppenbarligen har det insett sig att testskottet var förknippat med en viss risk, eftersom besättningen innan varje skott seglades över på andra fartyg och skjutningen skedde elektriskt via en kabel på ett avstånd av 1/4 nautiska mil. Efter ett par skott konstaterades det att de nya granaterna hade mycket större explosiv kraft än de tidigare, följden följde av enorma krascher och skickade stora kolumner med vatten till himlen.

Tredje gången skulle vara olyckan. Nu släpptes inte bara drivmedlet utan hela granaten brast helt enkelt ut i luften i kanonen och omedelbart därefter exploderade ammunitionen på fartyget - antändas av den första explosionen. Från kamratskeppet "Shield" såg du inte omedelbart vad som hade hänt på grund av den stora röken. Men när röken hade sänkt sig var det bara masttoppen synlig över ytan på Ljudet och det är inte många som har varit nöjda med den försiktighet som övningen hölls med.

Tyvärr för oss dykare togs kanonen och en del av vraket bort året efter. Så det finns inte mycket kvar och jag har nästan bara tagit vraket hit för jag tycker att det är en spännande bit av dansk marinhistoria.

Vraket består av en skeppssida och en hel del lösa plattor, rutor och mer. spridda på havsbotten. Det är 19 meter djupt och skräpet sticker ut från ½ - 2 meter över havsbotten. Det låter inte så mycket, men det var där det hände, den morgonen för mer än 100 år sedan. Tycker du att det är spännande att se kanonerna i Charlottenlund Fort? Ta sedan ett dyk på kanobåten Møen och få denna upplevelse, hur liten den än kan verka i jämförelse


https://vrag.dk/vrag/moen.html 

https://www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=1785 

.