I fiskdisken

20.11.2019

Jag gjorde ett besök på vår lokala Citygross vid Ättekulla, södra delen av Helsingborg i helgen.

Sugen på lite "sjömat" stampade jag fram till deras välsorterade fiskdisk. Första anblicken var imponerande sortiment med mycket variation.

Jag är som bekant förälskad i Öresund eller man kanske kan säga besatt är mer ett lämpligt ord kanske.

Så till den trevliga expediten bakom disken ställde jag min första fråga.

Vad har du nu för något trevligt till mig från Öresund frågade jag.

Ett långt Hrm... och en flackande blick fick jag tillbaka. Snabbt slängde jag iväg en ny följdfråga för att bibehålla konversationen på en glad nivå.

Blåmusslorna ser ju bra ut kanske från Öresund tro... för det finns det ju massor med musslor här ute, men jag har inte hunnit plocka själv denna vecka.

  • Nä dessa är från Limfjorden.

Fångade med skrapa då kan man misstänka.

  • Ja det ser ut så på lappen.

Då avstår jag nog. Jag vet hur det ser ut efter en sådan skrapa dragen över botten, ingen trevlig syn.. Men torsken ser ju fin ut är den lokal.

  • Ja den är svensk från Östersjön.

Jaha då är den säkert trålad.

  • Hrm... ja det stämmer

Konstigt vi har ju haft et rekord år med Torsk denna sommar och höst i Öresund. Var kan man köpa denna då...? Får man fortfarande Tråla torsk i Östersjön...?

  • Vet jag tyvärr inte.

Då tittar vi på Makrillen den ser färsk och fin ut, måste ju vara från Öresund då för shit vad dom har plockat Makrill på turbåtarna har jag läst.

  • Vänta skall se, Fiskad i Västerhavet står det.

Då har du inget från Öresund...?

  • Tror inte det, skall se. Nej Ostronen var från Frankrike, Laxen odlad från Norge. Sillen från Island.

Då avstår jag nog. Men tack för hjälpen.

När jag sedan någon dag efter var på Ica Maxi på Råå var jag nyfiken och kikade lite i fiskdisken där. Där fanns faktiskt torsk från Borstahusen och makrill från Borstahusen.

Men då hade jag redan hämtat upp från min frys lite egen fångad fisk. Så helt mörkt är det inte i våra diskar. Men lite väl mycket skugga kan jag tycka.

Brukar ni andra fråga var fisken kommer ifrån....? Kan kännas ganska relevant att ställa krav eller önskemål tycker jag själv.