Fiske

07.02.2019

Jag gjorde en liten telefonintervju idag med legenden Ulf Stahre. Han var en av mina idoler som ung när mitt stora focus var sportfiske i Öresund.

Han var med i varje sportfisketidning och en av dom största sportfiskeikonerna i Sverige. Ulf är fortfarande verksam och inte fyllda 60 år ännu. Och ibland träffar man honom i Vikens hamn eller Lomma hamn och på våren och sommaren ganska ofta i Abbekås hamn med båten Falken www.falkenfiske.se.

Han om någon borde ju veta hur tendenserna ser ut i Öresund tänkte jag och ringde honom. Tur vad det att jag ringde Ulf för en mer glad pratsam, positiv människa har jag sällan träffat. Han får sällan uppdraget att ta med dykare ut i havet tyvärr utan ofta sportfiskare och när inte dom väntar på hamnplan yrkesfiskar han småskaligt.

Han tycker att Småfläckig Rödhaj är en väldigt vanlig bi-fångst men lyckas oftast släppa tillbaka dessa oskadda i Öresund som tur är. Även så långt söderut som Lomma/ Barsebäck har han fått dessa rackare. Även några fler arter av haj och Rocka dyker upp i garnen runt hela Öresund.

Berggyltan verkar även den flyttat längre söderut enligt hans fångster. Förra sen-hösten fick han en stor gäst i sina garn och han fick skynda sig med kniven och skar sönder garnen så den kunde simma fri igen. Han fick en Brugd på mellan 300-400 kilo i Öresund.

Ytterliga en fisk som ökat är Långa och då ofta på spöfiske längst hela Öresund. Skrubba säger han borde vi äta mer. Tyvärr betalar det sig inte att fiska skrubba för vi betalar inte för denna smaskiga fisk som han tycker att hela botten är full med.

Ulf själv har sportfiskat i många delar av världen men säger är man ute efter artfiske så finns där inget som slår Öresund med mängden av olika fiskarter. Nu har ett nytt år börjat och jag väntar spänt på vilka överraskningar Öresund kommer med i år.

Fler och fler dykare får upp ögonen för Öresund och i år kommer havsresan vara i Helsingborg V22. Vi får ju inte glömma Nudingsafari som är i början på Mars med Klas Malmberg. Kommer bli spännande och se vad som hittas vid dessa dykningar. Hoppas Ulf Stahre börjar skryta lite mer med sina fångster så vi alla får ta del av vad Öresund gömmer under dyningarna.

Glöm nu inte fota/filma det ni ser under ytan så vi kan visa andra hur underbart Öresund är. Här kommer fler unika stunder från Öresund www.oresundsdykning.se/oresund-ogonblick