DELFIN I ÖRESUND

Delfiner i Öresund visade sig i modern tid första gången 2015 vad jag kan hitta information om. Efter det kommer rapporter varje år om Delfiner i våra vatten. Väldigt ofta är det ensamma Delfiner som borde tillhöra sin flock som syns. Man får hoppas att dom mår bra fast dom är själva och så småningom hittar tillbaka till sin flock.

Det har skådats både Flasknosdelfiner och Sadeldelfiner vid flertalet tillfälle.

Förutom dessa så är det ju vanligt med våra Tumlare eller Marsvin som det heter i Danmark som idag är stationerade kolonier hos oss.

Jag läser även artiklar om att Delfiner jagar och dödar Tumlare men jag vet inte om detta är sant eller inte.


2018-12-15 var det dags igen. Utanför Helsingborg sågs en Flasknosdelfin

En lekfull flasknosdelfin tog sig en simtur utanför Helsingborg på fredagen.
- Att få närkontakt med en delfin, det fanns inte i min fantasi, säger Olle Nordell som lyckades ta några bilder på delfinen.

Det var under en tur på Öresund för att provfiska åt Helsingborgs stad som Olle Nordell och hans vän Peter Göransson fick sig en annorlunda syn. På väg till Grollegrund för att sätta ut garn till provfisket bubblade det till i vattnet på styrbords sida. Här nedan en Bild av Olle  Nordell LÄNK


Delfin i Norra hamnen Helsingborg 2016-08-09

2018-11-08

Är en riktig Delfindag i Öresund.

Det börjar med att Öresundsfisk.se får resesällskap när en flasknosdelfin simmar vid sidan av
båten och leker yrkesfiskarna Torbjörn och Anders fick nöjet att se detta med egna ögon. Skepparen fångar detta underbara ögonblick på film under sin färd och publicerar på Facebook. Tyvärr kan jag inte visa filmen här. Men länken går till Facebook klippet. Länk
 


2018-11-08

Ett udda möte skedde i Landskrona hamn på Torsdagsmorgonen. Hamnarbetaren Filip Olsson uppmärksammade en delfin i hamnen som han lyckades fånga på film. Tragiskt nog verkade den inte vet hur den skall komma ifrån denna ogästvänliga miljö. Dykare har sedan under dagen försökt hjälpa delfinen ut mot öppet vatten.  

2018-08-21 skriver Helsingörs dagblad om att Flasknosdelfin skådats i Öresund. Eller Öresvin som den kallas på Danska. Här kommer en länk till artikeln. Länk 


Öresundsakvariet filmar när vi får besök av en Sadeldelfin sommaren 2016. I början på filmen ser ni en vit båt. Det är jag som ligger på avstånd och njuter av Delfinen.

2022-06-04 var det dags igen med Delfiner. Denna gång norr om Hornbäck visade sig två vackra delfinen vara på lekhumör. Även under söndagen syntes en delfin utanför Marienlyst "Gummistranden" jag var själv här under dagen men missade tyvärr Delfinerna. 

TV2 Lorry visade dessa klipp.