BLÄCKFISK

Bläckfisk är kanske inte det första man tänker på när man nämner Öresund. Några gånger har jag hört att man har sett bläckfisk uppe vid Kullaberg men även så långt söder som Ön Limhamn har det skådats dessa små rackare. Denna Februari 2020‎ delade dykaren Lars Bindholt på facebook dessa bilder ni kan se nedan efter sitt dyk med kameran. Lars träffade på dessa redan förra veckan men då strulade kameran och ingen bild blev tagen. Detta är väl en bra regel att en riktigt bra naturupplevelse sällan kommer med på bild. Detta första tillfälle utan kamera var ju givet det bästa med närkontakt med bläckfisken ända upp i linsen. Skam den som ger sig och nu fick han några bilder på dessa söta varelser vid nästa försök.

Denna bläckfisk art heter Logiolo Subulata eller Alloteuthis Subulata. Bilderna är tagna på 8 meters djup utanför dykplats Tryckerdammen söder om Helsingör. Ibland kan se artiklar i pressen om rena invasioner av bläckfisk i Öresund, 2011 och 2014 kommer jag ihåg att det var sådana år. Oftast små söta individer på 5 cm men vissa arter Alloteuthis subulata kan bli drygt 15 cm. Torskarna älskar bläckfisk men även Havsöring brukar kunna ha dessa små i sina magar. Bläckfisken vill gärna ha saltare vatten än vad vi har i Öresund normalt. Kanske är det lite stormar som ändrar dessa förutsättningar för Öresund vissa vintrar.

Även åtta armade Eledonebläckfiskar som kan bli uppemot 75 centimeter långa finns i Öresund om man citerar Jens P Jeppesen, marinbiolog och chef för Öresundsakvariet. Hur många arter av bläckfisk vi har vet jag inte men skulle gissa på 5-8 olika arter.