Var är min fisk

10.02.2020

När man besöker en av våra lokala restauranger eller affärer i Helsingborgsområdet och är sugen på fisk!


Utbudet av fisk är stort och finns på alla de olika platserna jag besöker, både restauranger och affärer. Man kan förstå att det är viktigt med fisk på menyn vid en kuststad. Men var kommer fisken ifrån kan man undra. 

Jag frågar snällt var fisken är fiskad och får massor av olika svar på fångstområden eller hav med olika koder omr 27 och 41. Jag måste googla för att förstå var dessa platser är.

Då kommer min standard följdfråga, är det från Öresund? Svaret är ganska entydigt "nej tyvärr!" med några få undantag.

Då tänker jag var finns fisken man fångar i Öresund.

Enligt offentliga rapporter som jag kan läsa på webben gjorda 2017, så omsätter sportfisket en halv miljard kronor. Viktmässigt blir det ca 1000-1500 ton / år det är mycket fisk för att fånga på fiskespö.

Yrkesfisket omsätter en kvarts miljard kronor bara i Öresund, var finns den fisken kan man undra. Viktmässigt blir det enligt rapporten 2400 ton / år som landas. Detta är mycket fisk om man tänker hur litet Öresund egentligen är.

Det är kanske inte många som vet, men Öresund är ett av de hav vi har som producerar mest fisk. Börjar man följa turbåtarnas flöde på sociala medier så är det rekordår på rekordår i antalet Torskar vi fånga med våra fiskespön. Vi saknar fortfarande de riktigt stora Torskarna som en gång simmade i Öresund tyvärr, och det är ju de som är så viktiga för återväxten.

Yrkesfisket fångster är nästan dubbelt så stora som sportfiskets om man skall tro rapporten men bara det halva ekonomiska värdet. 

Man får tydligen inte så mycket betalt som fiskare på de olika auktionerna som man kan tro. Tittar man på fiskeauktioner på Torsk så ligger priserna på 20-50 kr / kg. Blir inte mycket pengar över till diesel för dessa hårt arbetande yrkesfiskare med det priset. 

Tänk om vi kunde betala våra 199 kr / kg direkt i hamnen istället då skulle vi nog se lite fler glada miner från de brandgula gummibyxorna.

Jag vill ju äta fisk som är fiskad med garn och inte med trål, för jag vet hur det ser ut efter en trål har skrapat botten. Även vill jag att den skall komma från mitt eget hemma vatten Öresund,som jag vurmar för i mitt liv. Extra glad skulle jag bli om jag kan säga hej till min fiskare när jag någon gång skulle möta Hen nere i hamnen.

När jag inte kan köpa min Öresundsfisk, är det enda alternativet då att fiska själv. 

Fortfarande är frågan var kan man hitta Öresundsfisken som nästan omsätter en miljard / år. För jag hittar inte många restauranger eller affärer som erbjuder denna delikatess.

Öresund har ju en spännande historia med en omfattande återhämtning samt en ljus framtid.

Jag vill ju vara en del av denna som Helsingborgare inte bara åskådare.

Nu finns det underbara undantag såsom Öresundsfisk i Lomma, med slogan som Öresund från båt till bord och är en ekonomisk förening. Denna ekonomiska förening drivs av flera olika yrkesfiskare tillsammans med Marint kunskapscenter för att försöka vända på trenden vi ser med enbart importerad fisk på våra bord. Om det är en saga med lyckligt slut vet jag tyvärr inte.

Men det är denna känsla jag letar efter när jag söker efter min saknade fisk.


Nedan en länk till rapporten jag hänvisar till för siffrorna jag pratat om.