Öresund en nyckfull glädjespridare

12.04.2020

Efter en lång vinter som inte varit någon vinter utan en superlång höst. Börjar solen värma upp oss och vi springer alla ut i omgivningen och följer solen som en solros. 

Det börjar med att man en morgon tänker va f..n skall jag behöva klippa gräset redan. Våren startar inte efter något datum det blir olika varje år, och kommer alltid som en överraskning för mig iallafall.

Det enda man vet är att naturen har full koll på när det är dags. Efter de första vackra blommorna kommit ur jorden. Börjar Björken med att öppna sina knoppar och lagom tills löven är stora som musöron kommer dom första gula rapsblommorna på fälten. Då vet man nu har även havet vaknat till liv på allvar. Förutom vissa makroalger och nudingar som lever intensivast på vintern när det är kallt och krispigt i vattnet.

Man går ner på stranden och tittar ut över det kristallklara havet och ser dom första stimmen med Tobis göra formationer i vattnet. Under bryggans skuggor ligger årets Havsöringar som precis simmat ut från ån och väntar på varmare vatten. Då vet man att även Horngäddan har landat i Öresund och snart står där sportfiskare på varje pir och sten. Man vet även att Kvabbson har lagt sina ägg som nu Stenbiten vaktar och fläktar syrerikt vatten på med sina bröstfenor. Denna hanens lott i Sjuryggsfamiljen liv är underbar att skåda under vattnet, Stenbiten vaktar sina små med sitt liv och flyttar sig aldrig även om en stor bubblande dykare kommer på besök.

Nu börjar även strandkrabborna krypa in från sina gömmor på djupare vatten. Det kan man tydlig se när man fånga de första grundvatten Torskarna som har magen fulla med dessa hårda krabbskal. Grundvatten Torsken är min favorit, smaken av strandkrabba ger den en unika runda skaldjurssmaken bara en Öresundstorsk har, oavsett vad Norsk reklam säger om Skrejtorsk.

Nu får jag även lite ovanliga rapporter såsom 8 armad bläckfisk, inte bara en utan flera har synts söder om Helsingör, Spännande. Vi vet ju sedan tidigare ett det förekommer flera arter av bläckfisk, men sällan att de skådats 8 armade av dykare.

Turbåtarna som rapporterar om fulla Torskkvoter vid varje tur, rapporteras det även om fångad Makrill "I April" detta är för mig väldigt ovanligt. Det var faktiskt ovanligt redan under hösten då man fångade Makrill in i December. Detta brukar vara en höstfångst i Öresund.

Ja som vanligt väntar jag spänt på detta årets överraskningar, För ni kommer väl ihåg Svärdfisken vid badbryggan i Lomma t.ex. Eller hoppande Sadeldelfin vid Ven, inte att förglömma de knölvalar som hälsar på ibland. 

Nu hör jag på media att det filmats Späckhuggare i svenska vatten detta år lite längre norrut. Så vår sensommar innehåller kanske inte bara hoppande Blåfenad Tonfiskar, kanske även andra spännande besökare. Vi minns ju att Öresundsakvariets rapporter som visade att de aldrig har hittat så många Torskyngel som de gjorde 2019. Förväntningarna är stora och jag skall göra allt för att inte missa vad som händer. Att få vara en Öresundsbo när alla resor är avbokade är inte så dåligt rentav njutbart vill jag säga.

Detta är ju vad man kommer att kalla Corona år i historieböckerna, men vi kan hoppas att det kommer finnas fler saker att minnas. Vi ser ju redan att båttrafiken har minskat betydligt i Öresund i spåret av denna pandemi. Kanske det kan få plats en liten extra återhämtning för Öresund detta år.

En liten extra glädjespridare är när man ser ett par barnhänder fånga ett Ål-yngel i hamnen. Förhoppningen om Ålens återvändande börjar spritta i huvudet. Kanske vi kan få låta dessa djur får växa till sig i våra vatten igen, så de sista ålarna som finns inte hamnar i någons fiskrök innan jul.


En bild tagen av Morten Björn Larsen söder om Helsingör vid dykplats Tryckerdammen, bilden lånad från Mortens Facebook. Denna bläckfisk är död men troligen av arten Eledone cirrhosa som är den vanligaste 8 armade bläckfisken i Svenska och Danska vatten. Denna hittades under April månad 2020. På www.mortenbjorn.dk hittar ni massor av bra undervattensbilder.