KLUMPFISK

Här en klumpfisk som hittades i norra Öresund oktober 2011. Nyligen har tre klumpfiskar på kort tid hittats i Danmark.Bild: Foto: Øresundsakvariet

 

Den varma sommaren 2018 har varit populär för klumpfiskar. Så pass att hälsa på i Öresund har varit intressant för dessa djur.

Detta är inte helt ovanligt och har hänt vid flera tillfällen tidigare. På bara några dagar har akvariet i Helsingör fått in ovanligt många rapporter om klumpfiskar.

Nedan lite text från en artikel i Aftonbladet 2018-12-07.

Den ovanliga jätten, som även kallas för simmande huvudet, tros ha kommit till Skandinavien efter den rekordvarma sommaren 2018.

- Att det är så mycket klumpfisk tyder på att de inte hann simma söderut innan kylan kom, säger Jens Peder Jeppesen, chef för Öresundsakvariet.

Klumpfisken är den största nu levande benfisken och kan bli upp till fyra meter lång. Fisken, som också kallas simmande huvudet, har en mycket speciell hög och kort kroppsform och lever i olika områden i Atlanten.

Men nu siktas den allt oftare både längs den svenska Västkusten och i danska vatten. Tre gånger på bara några dagar har Öresundsakvariet i Helsingör blivit kontaktade av personer som sett klumpfisk.

Dessvärre var fisken död när marinbiologer kom till Rörvig för att ta hand om den första. Nästa gång akvariets personal ryckte ut lyckades de få med sig klumpfisken vid liv men den dog kort därefter.

Älskar värme

På latin heter klumpfisken mola mola och den lever på större delen av planeten.

- Klumpfisken älskar värme, säger Jens Peder Jeppesen.

Den ovanliga fisken som verkar bli allt vanligare i Kattegatt är inte ett direkt hot mot andra arter.

- Den har en viktig del i vårt ekosystem och den äter sånt som ingen annan äter, säger Jens Peder Jeppesen.

Nu uppmanar han folk som hittar döda eller levande klumpfiskar att höra av sig, antingen till Öresundsakvariet eller andra akvarium.