FREDNÄS


Julstormen 1902, en mycket kraftig storm som drabbade Helsingborg och nordvästra Skåne på juldagsnatten. Den omtalade stormen kallades den värsta storm som någonsin drabbat Helsingborg

Det är kanske svårt att jämföra stormar, men orkanen 1902 var den mest fasansfulla sedan novemberstormen 1872 och anses vara den värsta under 1900-talet. Kanske till och med värre än Gudrun 2005. Julstormen 1902 som egentligen var två oväder, inleddes under julaftons kväll med sydvästliga vindar som tilltog på juldagen för att på natten till annandagen tillta med orkanvindar från nordväst. De tillgängliga uppgifterna om julstormen säger att det blåste upp mot 40 sekundmeter längs skånekusten och att den orsakade en stormflod på mellan 2 och 3 meter.

Den norska barkskeppet Frednäs från Porsgrund strandade under vinterstormen 1902. Barken var på väg från Köpenhamn till hemma hamn med enbart barlast. Kl 0200 på annandagen strandade Frednäs hårt mot sandbotten. Kaptenen N.P Wallin och besättningen klarade livhanken med hjälp av Rååborna. Skeppsinventarier och proviant kunde bärgas. Kölsvinet drev iland under början på 1980 talet och finns på Råå museum. Fortfarande kan man skönja lite detaljer från skonaren när man badar eller snorklar på platsen. Under mellersta delen av 1900-talet var detta en populär plats att bada på när spant stack upp ur vattnet och var synlig från land.

Vi små pågar brukade simma ut till vraket efter den norska barken Frednäs utanför nuvarande P-platsen vid campingen. Där tävlade vi att dyka från de uppstående spanten, både ut från vraket och in i det. Att kunna hålla sig länge under vattnet var extra fint skrev Eric Björck  i en av tidningarna från Råå Museum.