KULLABERG

Kullaberg ligger i dom nordligaste delarna av Öresund. Vi dykare klassar detta ofta som Öresunds vackraste dykplats. Norra delen av Kullaberg är ju inte Öresund om vi skall vara ärliga men vi har valt att visa dessa filmer oavsett. Maxdjupet är 25 meter runt detta "Berg". Kullaberg är ett naturesarvat som sträcker sig 300 meter ut i havet från strandlinjen. Reglerna för detta reservat är att inget får plockas, inte blommer, tång eller musselskal. https://www.kullabergsnatur.se/sv/pages/default.aspx

Flera av plaster vi normalt dyker på runt Kullaberg är finns med bilder i Global Dive Guide. https://www.globaldiveguide.com/

HÄR KOMMER BLANDADE FILMER FRÅN OMRÅDET RUNT KULLABERG

En film av Magnus Karlsson filmad 2002-2006 av hårdbottenmiljö runt Kullaberg. En informationsfilm från 2006 som visar hur det ser ut under ytan vid Kullaberg.

En film av Magnus Karlsson som visar de blandade vrakmiljöer samt djurliv runt Kullaberg. Filmad 2001-2003. Sammanställdes 2006 för att visas på en utställning och focuserar på djurlivet. Vraken som besökts är Eisfish, Holmen, Stenfraktaren, Möllevraket och Vrania.

En Film av Magnus Karlsson som visa mjukbotten miljöer i norra Öresund. En informationsfilm som gjordes till en utställning 2006. Filmsekvenserna är från västra Grollegrund, utanför Kullaberg samt bottnen utanför några vrak i norra Öresund och södra Kattegatt. Det är filmat i perioden 2000-2003. Djupet är från 18 meter till 28 meter. Haploops är kräftdjur (märlor) som blir 10-15 mm långa. De bygger platta rör av lera som sticker upp från bottnen. I toppen av dessa rör sticker de ut antennerna och fångar föda som kommer förbi med strömmen. Födan består huvudsakligen av partiklar från döda djur och växter (detritus). Haploops har tidigare varit vanlig i Öresund och södra Kattegatt men har försvunnit mer och mer under senare tid. Orsaken är okänd men man tror att det kan bero på den temperaturökning som skett i bottenvattnet under de senaste decennierna.

Det kan även blåsa lite vid Kullabergs spets. 2019-01-01